W czasie trwania Święta Chleba i Piernika, przez trzy dni będą z nami przyjaciele Muzeum Regionalnego w Jaworze – piernikarze z Polski i Czech.
W Rynku swoje specjały oferować będą:
Słodka Chatka Marcina Goetza – pierniki okolicznościowe, powstałe według oryginalnej, zastrzeżonej receptury pana Marcina. Można je na co dzień spróbować w Trzcińsku w Rudawach Janowickich
Piernik Wrocławski – przed wiekami specjał kuchni nadodrzańskiej; dziś spopularyzowany przez producentów, którzy prócz tradycyjnej receptury stosują nowoczesny design. Oryginalne zdobnictwo pierników projektują absolwenci Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu
Pierniki Martyny z Krainy Wygasłych Wulkanów – kolorowe, ręcznie dekorowane pierniki z pracowni Martyny Olszowej Durachty w Wilkowie pod Złotoryją, bogate w motywy, którymi zachwycają się najmłodsi smakosze
Piernikarnia Wrocławska – zdrowe, rękodzielnicze wyroby powstałe z naturalnych produktów, m.in. z miodu czerpanego bezpośrednio z pasieki, czy korzennych przypraw. Pierniki wrocławskie wyrabia z pasją Anna Kuśmierek – Rudy. Można je smakować we wrocławskiej siedzibie Piernikarni przy Kurzym Targu