Chociaż czasem pod górkę, zmagając się z przeciwnościami, ale zawsze do przodu – organizatorzy Święta Pieczonego Ziemniaka już piętnaście lat kultywują kartoflaną tradycję w Piotrowicach. Ziemniak ma tam swoje święto i jest degustowany na wiele sposobów. Słynny placek po piotrowicku ma niezliczoną rzeszę amatorów, o czym świadczyła długa kolejna do stoiska, która ustawiła się w sobotnie popołudnie, 9 września.
Czasem niektórzy tracili cierpliwość, ale nagrodą za stanie był niepowtarzalny smak świeżo przygotowanych ziemniaczanych specjałów. Chrupiące placuszki rozpływały się w ustach. – Mieliśmy już ziemniaka po grecku, w rytmach disco polo i po cygańsku. Tym razem do Piotrowic zawitała z koncertem kapela z Zakopanego, więc postanowiliśmy świętować po góralsku – powiedział sołtys Andrzej Ankus. Na sobotnie wydarzenie przybyło do zabytkowego piotrowickiego parku mnóstwo gości z całego regionu. W tym roku piotrowickie Święto Pieczonego Ziemniaka odbyło się na góralską nutę – zagrały TURNIOKI z Zakopanego. Nie zabrakło też lokalnych Piotrowiczanek, które zaskoczyły publiczność nie tylko nowymi strojami, ale też słowiańskim show. Ponoć bardzo się spodobało, szczególnie panom. Dłuższą chwilę na scenie miał też zespół AR-PO-DE z międzynarodowymi rytmami. Podczas święta nie zapomniano też o najmłodszych. Dzieci mogły skorzystać z zabaw poprowadzonych przez animatorki, przejażdżek na kucyku albo dmuchanej zjeżdżalni. Furorę jak zwykle robiły kolorowe fryzurki w wykonaniu Daniela Rzepy. Energii dodała zumba poprowadzona przez Izę Kowalską z K’Dance Studio. Oprócz placuszków ziemniaczanych, frytek, kartoflanki, ziemniaków z ogniska i parnika imprezowicze mogli też skosztować kiełbasek z grilla, pajdy ze smalcem oraz domowych wypieków, które przygotowały na swych stoiskach Rada Sołecka i Rada Rodziców z piotrowickiej szkoły. Wielką popularnością cieszyła się loteria fantowa “Ziemniaczane Szczęście”, w której ci mający mniej szczęścia otrzymywali woreczek kartofli. Główne nagrody jak zwykle były bogate. W tym roku lodówko-zamrażarka pojechała do Jawora. Podczas imprezy organizowane są także konkursy na najpiękniej udekorowaną posesję o tematyce ziemniaczanej oraz konkurs na najciekawszą potrawę z ziemniaków. Przepisy i wyniki konkursów oraz podziękowania w przyszłym wydaniu Nowej Gazety Jaworskiej.