Z ryżem, szpinakiem, kurczakiem, brzoskwiniami, śliwkami, gruszkami, papryką, a nawet z ogórkami – to tylko niektóre rodzaje pierogów przygotowane przez gospodynie z Dolnego Śląska i Wielkopolski na tegoroczne Święto Pierogów w Paszowicach. Były też i bardziej „egzotyczne” odmiany: po jamajsku i po meksykańsku. Patronem Święta był Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jubileuszowe Święto Pierogów otworzył gospodarz gminy, wójt Sebastian Oszczęda, który powitał przybyłych na inaugurację gości, a wśród nich, senatora Krzysztofa Mroza i wicestarostę jaworskiego Arkadiusza Baranowskiego, starostę gminy Rapotin Pavla Žerníčka, Jana Rybkę z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz sekretarz gminy Pakosław Barbarę Konopkę.
W ciągu dnia w imprezie uczestniczyli także, poseł Elżbieta Witek, poseł Elżbieta Stępień, burmistrz Jawora Emilian Bera z pracownikami budującymi fabrykę Mercedes Benz oraz Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu Aleksander Marek Skorupa.
Więcej o Święcie Pierogów piszemy w jutrzejszym wydaniu Nowej Gazety Jaworskiej.