To będzie święto smaku, zapachu, rękodzieła. Święto tego, co w Karkonoszach najlepsze. Już 6 września w Jeleniej Górze odbędzie się 17. Wystawa Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”.
W sercu Jeleniej Góry, na Placu Ratuszowym, znów pachnieć będzie miodami, serami, naturalnymi wędlinami, przyprawami i chlebem. Wszystko za sprawą ponad stu wystawców z polskiej i czeskiej strony gór, którzy przez cały dzień będą prezentować regionalne przysmaki i rękodzieło. Spośród najlepszych z nich jury wybierze dwa wyroby, które zostaną nagrodzone tytułem „Najciekawszego produktu karkonoskiego” oraz „Karkonoskiego Produktu Spożywczego”.
Nowością tegorocznej edycji będzie Live cooking show – „Bitwa na Smaki”. Pojedynek pomiędzy amatorami domowej kuchni, a profesjonalistami poprowadzi dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Organizatorzy zadbali także o atrakcje dla dzieci, na które będą czekały warsztaty zielarskie, tworzenia lasu w szkle, tworzenia naturalnych kosmetyków oraz inne gry i zabawy.
Muzyczną oprawę imprezy zapewni występ zespołu „Chudoba” oraz koncert Goorala. Organizatorem wystawy jest Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego.