Drugi dzień Święta Chleba i Piernika tradycyjnie rozpoczął turniej miast partnerskich i piekarzy w strzelectwie sportowym w Grzegorzowie. Z kolei na scenie w rynku już od południa prezentowały się zespoły z miast partnerskich – Niepołomic, Berdyczowa i Niesky, a także lokalni wokaliści, tancerze i akrobaci. Podczas animacji piekarsko-cukierniczych widzowie na żywo mogli nie tylko zobaczyć, jak krok po kroku powstaje chrupiące pieczywo jasne i ciemne, chleby na zakwasie, żytnie, pełnoziarniste, bułki i rogale, gorące pączusie oraz przeróżne cudeńka z kolorowej masy cukierniczej.
Świeżo wypieczony chleb, posmarowany białym serem i posypany szczypiorkiem, rozpływał się w ustach smakoszy. Najmłodsi chętnie próbowali samodzielnie wykonać słodkie ozdoby. Na małych i dużych czekało też przygotowane przez Muzeum Regionalne Piernikowo. W sobotę rozstrzygnięto konkurs na Piekarza Roku. Piękna statuetka trafiła na ręce Jolanty i Krzysztofa Agackich z piekarni Bagietka z Chojnic. Ta nagroda to docenienie przez jury najwyższego kunsztu i smaku prawdziwego chleba. Jak powiedziała właścicielka piekarni, do jego wypieku należy włożyć wiele pracy, serca oraz miłości. Łącząc te składniki powstaje nam wyjątkowy, aromatyczny chleb.