4 tysiące jaj, 170 kg miodu, 170 kg śmietany, 170 kg oleju, 290 kg mąki pszennej, 700 kg powideł śliwkowych, 17 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego, 2,5 kg sody oraz 300 kg czekolady – to przepis na kolejny piernikowy rekord, który padł w Jaworze w sobotę, 26 sierpnia. Rekordowy piernik Mistrza Stanisława Furtaka, jego załogi i przyjaciół ważył 1600 kg. W tym roku po raz kolejny pobity został rekord, bo piernik osiągnął długość 51 m 40 cm!
51 metrów 40 cm słodkiego rekordu (FOTO)
4 tysiące jaj, 170 kg miodu, 170 kg śmietany, 170 kg oleju, 290 kg mąki pszennej, 700 kg powideł śliwkowych, 17 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego, 2,5 kg sody oraz 300 kg czekolady – to przepis na kolejny piernikowy rekord, który padł w Jaworze w sobotę, 26 sierpnia. Rekordowy piernik Mistrza Stanisława Furtaka, jego załogi i przyjaciół ważył 1600 kg. W tym roku po raz kolejny pobity został rekord, bo piernik osiągnął długość 51 m 40 cm!