Wielkanoc w pigułce czyli kiermaszowe różności

0
1714

Wszystkie odcienie zieleni i żółci dominowały na stołach pełnych ozdób. Pachniało smakowitymi ciastami i potrawami, które chętnie widzi się na wielkanocnych śniadaniach i obiadach. W wielkanocnym kiermaszu zorganizowanym w domu kultury w Bolkowie zaprezentowali się zdolni i pomysłowi wykonawcy ozdób, wyśmienite kucharki oraz rozśpiewane wesoło zespoły nie tylko ludowe.
Na scenie pojawiły się liczne grupy, które śpiewały o wiośnie, kurkach i kwiatach. Były to „Echo”, „Bolkowianie”, „Wojcieszowianki” jeleniogórski „Agat”, „Zespół biesiadny” ze Świdnika, dorośli „Lipowianie” i „Kwiaty Lipy ziemi bolkowskiej” – pięcioosobowy dziewczęcy zespół w składzie: Wiktoria Kałamarz, Dominika Kałamarz, Lena Grzelak, Maja Świstak, Emilia Ocipińska.
Swe świąteczne ozdoby oraz ciasta proponowały świetlica socjoterapeutyczna w Bolkowie, świetlice wiejskie z Sadów Górnych i Starych Rochowic, koła gospodyń wiejskich z Wolbromka, Lipy i Jastrowca, stowarzyszenia „Integracja” i „Niezapominajka”, Towarzystwo Miłośników Bolkowa, zespoły oraz wielu indywidualnych rękodzielników z terenu Bolkowa, gminy oraz przyjezdnych.
Kiermasz to nie tylko prezentacje stołów z kulinarnymi frykasami świątecznymi i dekoracji oraz występy zespołów ludowych. To również konkurs kulinarny. W tym roku na obiekt zainteresowań konkursowiczów wyznaczono świąteczne ciasto – sernik. Jurorzy spróbowali dziewięciu serników i uznali, że najlepiej wymagania świątecznego stołu spełnia ciasto upieczone przez Stowarzyszenie wspierające osoby niepełnosprawne „Integracja”. Drugie miejsce zdobyło ciasto Przedszkola Samorządowego w Bolkowie, a trzecie KGW z Jastrowca. Nagrody otrzymali też pozostali uczestnicy czyli: KGW w Lipie, KGW w Wolbromku, Stowarzyszenie na rzecz dzieci i osób niepełnosprawnych „Niezapominajka”, zespół „Agat”, sołectwo ze Świn i świetlica Stare Rochowice.
Było też wiele innych ciekawych potraw, spośród których wybraliśmy coś ciekawego i nieskomplikowanego do wykonania dla naszych czytelników. Sałatkę z buraczkami proponuje na wielkanocny stół Halina Badaj z Lipy. Trzy ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, tak samo pokroić kiszonego ogórka i cebulę. Dodać trzy łyżki majonezu. W kostkę pokroić także trzy ugotowane buraczki oraz śledzia – do smaku. Układać warstwami, doprawić solą i pieprzem. Wszystko posypać szczypiorkiem.
Podczas trwania kiermaszu stoiska odwiedzali nie tylko inni wystawcy w poszukiwaniu czegoś nowego czy inspiracji. Było też liczne grono wielbicieli rękodzieła i muzyki ludowej. Wiele osób zaopatrzyło się w ciasta i inne potrawy np. specjalny chrzan z Wolbromka czy ćwikłę, bez których święta wielkanocne się nie liczą. Jednak tego, co przygotowali wystawcy wystarczyłoby dla dużo liczniejszej grupy. Kiermasze w Bolkowie wciąż czekają na swe odkrycie przez mieszkańców miasta i gminy. Ale uczestnicy jarmarku są zadowoleni z udziału w nim. Mogli bowiem pokazać co tworzą w domowym lub klubowym czy świetlicowym zaciszu. Spotykają tu znajomych wystawców i odwiedzających i spędzić miło czas. Dla zespołów, które podczas każdego kiermaszu występują, ważne jest zawsze wspólne zaśpiewanie jednego lub dwóch ludowo – biesiadnych przebojów.