Pod okiem mistrzów

0
633

W ramach projektu pt. „Profesjonalna mobilność praktykantów piekarni i cukierni w Polsce”.  Projekt jest wynikiem długoterminowej współpracy współpracę między INSTITUTEM DES SAVEURS (INSAV) – a Dolnośląską Izbą Rzemieślniczą we Wrocławiu oraz dwóch przedsiębiorców – S. Furtaka i F. Perneta.

Insav to ośrodek szkoleniowy mieszczący się w Bordo (Bordeaux), który co roku kształci prawie 700 uczniów. Szkolą m.in. piekarzy i cukierników oraz organizują staże zagraniczne od 2010 r. w kilku krajach Unii Europejskiej, w tym Polsce.Udział w jaworskim projekcie bierze 8 osób oraz 2 opiekunów. Jedna z uczestniczek pochodzi z Polski, ale od kilku lat mieszka we Francji i tam się uczy zawodu cukiernika. Teraz chętnie pomaga pozostałym w porozumiewaniu się w piekarni lub cukierni. Przez dwa tygodnie młodzież z Francji będzie odbywała praktykę w firmie Stanisława Furtaka, ucząc się wypieku nowych gatunków chleba i ciast pod okiem mistrza jaworskiego mistrza. Całą grupa w piekarni opiekuje się Marek Furtak, natomiast w cukierni Paweł Furtak. W piątek 8 marca przyszli piekarze spotkali się z Burmistrzem Jawora, który wszystkim paniom, zgodnie z tradycją złożył życzenia i obdarował różą. W poniedziałek mieli zajęcia z dobrze znanym mieszkańcom Jawora Kazimierzem Rakiem, który przyjechał specjalnie z Rzeszowa, żeby nauczyć francuskich cukierników robienia dekoracyjnych róż z cukru oraz pralinek, które są jego specjalnością. Młodym piekarzom i cukiernikom życzymy niezapomnianych wrażeń i życzymy miłego pobytu w mieście chleba i pokoju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę wpisać tutaj Twoje imię