Pyszny dożynkowy porzeczkowiec

0
2414

W tym roku, podobnie jak w 2017 roku, najsmaczniejsze ciasto na dożynkach gminnych upiekł Jastrowiec. Najsmaczniejszy, zdaniem jurorów, konkursowy wypiek dożynkowy to dzieło Haliny Cichońskiej. Bez oporów mieszkanka Jastrowca zdradziła nam przepis na zwycięski smakołyk.

Składniki:
Mąka – 1 i 1/2 szklanki, biały ser trzykrotnie zmielony – 1 kg, jaja – 5 sztuk, margaryna – kostka, dżem z czarnej porzeczki, cukier – 1 i 1/2 szklanki, olej – 3/4 szklanki, cukier wanilinowy, soda oczyszczona – 1 łyżeczka, proszek do pieczenia – 1 łyżeczka, cukier puder – 7 łyżek, kakao – 5 łyżek, Śmietanfix – 4 opakowania.
Najpierw należy przygotować ciemną część ciasta. Szklankę cukru, 1 i 1/2 szklanki wody, 3/4 szklanki oleju i 5 łyżek kakao wymieszać, zagotować i zostawić do ostudzenia.
Ubić 5 białek jaj, dodać 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek i 1 1/2 szklanki mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Dodać wystudzoną część ciemną ciasta i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę: kostkę margaryny utrzeć z 7 łyżkami cukru pudru oraz cukrem wanilinowym dodając po łyżce sera. Na koniec dodać 4 opakowania Śmietanfixu.
Upieczony placek przeciąć na pół. Jedną część posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć część masy. Na to położyć drugą częścią ciasta, a na wierzch znów posmarować dżemem porzeczkowym i resztą masy. Wierzch udekorować tartą czekoladą lub polewą czekoladową – wybór czekolady – gorzka czy mleczna, zależy od preferencji smakowych.
mewa