Figa z makiem najlepsza [FOTO]

0
2412

Z indykiem, szpinakiem, jarmużem, soczewicą, serem feta, malinami, gruszkami i aronią – to tylko niektóre rodzaje pierogów przygotowane przez gospodynie z Dolnego Śląska i Wielkopolski na tegoroczne Święto Pierogów w Paszowicach. Były też pierogi pełnoziarniste, leśne, a nawet „biedronkowe”. Patronat honorowy nad Świętem objął Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jedenaste Święto Pierogów otworzył gospodarz gminy, wójt Sebastian Oszczęda, witając przybyłych gości, wśród których był poseł Krzysztof Kubów, marszałek Tadeusz Samborski, przedstawiciele gmin partnerskich: starosta Bohuslav Hudec z Rapotina (Czechy) i sekretarz Barbara Konopka z Pakosławia (Wielkopolska), samorządowcy, w tym liczna delegacja gminy Jawor z burmistrzem Emilianem Berą oraz reprezentanci agencji rządowych i organizacji rolniczych. List z gratulacjami przekazał senator Krzysztof Mróz.
Święto Pierogów było okazją do wręczenia Srebrnej Odznaki Dolnośląskiej Izby Rolniczej „Zasłużony dla samorządu rolniczego” Szczepanowi Eugeniuszowi Rojakowi, przewodniczącemu Rady Gminy Paszowice oraz oficjalnego ogłoszenia o włączeniu OSP Wiadrów do Krajowego Systemu Ratowniczo – Gaśniczego.
Nie lada zadanie miała komisja wybierająca najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów. Przewodniczyła jej radna Beata Rokosz, a w degustacji pierogów wspierali ją Marek Wojtków, kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krystyna Ostapiuk z jaworskiego oddziału Banku PKO BP, Urszula Majkut, przewodnicząca powiatowa KGW i Jolanta Romanowska z GOK Paszowice. W wyniku skrupulatnego badania walorów smakowych ciasta, farszu, okrasy oraz oryginalności przepisu pierwsze miejsce przyznano Elżbiecie Wojciechowskiej – Tokarz za pierogi „Figa z makiem w solonym karmelu”, drugie miejsce – KGW Wiadrów za pierogi Stefana, trzecie i czwarte – Stowarzyszeniu „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „Pora na indyka w pomidorach” oraz pierogi „Pijana śliwka”. Piąte miejsce zdobył zespół ludowy „Kukułeczki” z Pogwizdowa za pierogi z drobiem i zielonym groszkiem, a szóste – KGW w Lipie za pierogi z aronią. Nagrodę Publiczności otrzymało Stowarzyszenie „Chojnianki” za pierogi „malinowe Jernaśki” (79 głosów). W Turnieju lepienia pierogów na czas zwyciężyła drużyna Stowarzyszenia „Chojnianki”, która w czasie 28 minut 30 sekund ulepiła 235 pierogów. Drugie miejsce ex aequo zajęły: zespół „Lipowianie” (czas 30 minut 2 sek., 230 pierogów) i Jaworskie Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (36 minut 15 sekund, 232 pierogi), trzecie – Sołectwo Paszowice (37 minut, 15 sekund, 215 pierogów.)
Degustację pierogów w kilkudziesięciu smakach uprzyjemniały występy sceniczne zespołów ludowych „Pogórzanie”, „Kukułeczki”, „Lipowianie”, kabaretu „Od 0 do 99” z Wiadrowa, a wieczór zakończyło wspólne śpiewanie przebojów z lat 70–tych z Romanem Gerczakiem, wykonawcą hitu „Zabrałaś mi lato”.
Organizacja 11. Święta Pierogów została dofinansowana z budżetu Samorządu Województwa Dolnośląskiego w ramach programu „Przedsięwzięcia promujące ideę Odnowy Wsi Dolnośląskiej”. Wsparli je również darczyńcy: Dolnośląska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, PKO BP oddział w Jaworze, firma Martex Stanisław Furtak i Synowie. Organizatorzy dziękują Szczepanowi Eugeniuszowi Rojakowi, przewodniczącemu Rady Gminy, za specjalne atrakcje kulinarne.