Europejskie klimaty i smaki (FOTO)

0
227

Drugi dzień Święta Chleba i Piernika zdominowało bicie rekordu na najdłuższy piernik w Polsce. Zanim jednak to nastąpiło, już od południa można było podziwiać na scenie występy reprezentantów miast partnerskich – Berdyczowa na Ukrainie, niemieckiego Niesky, czeskiego Turnova i polskich Niepołomic. Na stoiskach można było posmakować i zaopatrzyć się nie tylko w krajowe wiktuały.

Popularne oscypki z żurawiną lub boczkiem, pajda ze smalcem, cysterskie podpłomyki to tylko niektóre ze specjałów. Dużym powodzeniem cieszyły się bułki ziemniaczane i gorące pączusie. Nie brakowało też smakowitych wędlin i wypieków znanych na Litwie, Ukrainie czy w Czechach. Najlepiej jednak smakował ponoć chleb wykonany przez Emiliana Berę, który jak widać świetnie radzi sobie nie tylko jako burmistrz, ale sprawdza się też w roli piekarza.

Sobota stała się okazją do wręczenia nagród w konkursie na rzeźbę piekarsko-cukierniczą. Pierwsze miejsce w kategorii rzeźba mała (do 5 kg) zajęła “Dynia i wiewiórka” wykonana przez Sylwestra Jóźwiaka z Cukierni Staropolskiej z Bydgoszczy. W kategorii rzeźba duża zwyciężył “Mamut” Łukasza Janowskiego z tej samej cukierni. Wyróżnienie przyznano rzeźbie pt. “Co ma piernik do wiatraka?” autorstwa Barbary Milewskiej z firmy GOETZ Consulting. Tego dnia na scenie wiele się działo. Publiczność zachwycił Tony Barletta – gwiazda włoskiej sceny muzycznej, który pokazał prawdziwie śródziemnomorski temperament. Dodatkowo atmosferę sobotniego wieczoru rozgrzał do białości Grzegorz Hyży. Piski nastolatek długo jeszcze rozbrzmiewały na jaworskim Rynku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę wpisać tutaj Twoje imię