Trzy dni pysznej zabawy (ZAPROSZENIE)

0
424

Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Święta Chleba i Piernika – imprezy, która wyrosła z tradycji jaworskiej ziemi, z bogato zapisanych kart jej historii. Już dziś zapraszamy do przeżycia niezwykłej i smacznej przygody w Jaworze na Dolnym Śląsku.

Przez trzy dni mistrzowie piekarnictwa prezentować będą swoje wypieki, a na stoisku animacji piekarniczych z bliska będzie można się przyjrzeć prawdziwym dziełom sztuki. To właśnie tu powstają wspaniałe bochny, dziesiątki form i setki smaków, wypiekanych od początku do końca na oczach gości. W dłoniach cukierników powstają postaci z bajek i baśni, kolorowe kwiaty, perły, zwierzątka. Na rozpoczęcie –kolorowa parada chleba. Wokół jaworskiego Rynku w orszaku przejdą wszyscy ci, bez których to wyjątkowe wydarzenie nie mogłoby się odbyć – piekarze, cukiernicy, samorządowcy, zaproszeni goście, w towarzystwie fantazyjnie przebranych uczestników święta. Piękne panie i przystojni panowie będą rywalizować o tytuł Miss&Mistera Ziemi Jaworskiej 2017 oraz atrakcyjne nagrody. Ale to nie wszystko!  Zapach cynamonu i przypraw prowadził będzie wprost do Piernikowa, z własnoręcznie tworzonymi i ozdabianymi przez uczestników piernikami. Receptury z XVI w. i współczesne, a do tego kolorowy lukier, wysmakowane kształty, ozdoby, wyborny smak. Palce lizać! Talent najznakomitszych piekarzy i cukierników będzie można podziwiać w konkursie na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą. Zgromadzeni na Rynku w Jaworze po raz kolejny staną się świadkami bicia rekordu na najdłuższy piernik w Polsce. Piernik – rekordzista mierzy obecnie 46 m i10 cm. Jego autorem jest jaworski mistrz cukiernictwa Stanisław Furtak, właściciel piekarni-cukierni Martex, który nie zamierza spocząć na laurach i już zapowiedział, że podczas sierpniowego święta w Jaworze padnie nowy rekord! Czy tak się stanie? Przekonamy się już za kilka tygodni.

Święto Chleba i Piernika to również muzyczna podróż przez dekady i gatunki muzyki. Jak co roku impreza obfitować będzie w występy muzyczne w stylu folk, które zapewnią nam zespoły z miast partnerskich, m.in. z Ukrainy, Niemiec, Czech i Niepołomic, ale nie tylko… Sobotnie świętowanie umili muzyk przybyły prosto z włoskiej sceny muzycznej, Tony BARLETTA. Wieczorem na jaworskim Rynku tradycyjnie królować będąpolscy artyści. W piątek (25.08) do wspólnej zabawy porwie nas gwiazda electropopu Natalia NYKIEL, a w sobotę (26.08) bawić będziemy się przy największych przebojach Grzegorza HYŻEGO. Zapowiada się „pyszna” zabawa.

W niedzielę organizatorzy nie zwolnią tempa i zaproszą uczestników na Dolnośląskie pieczenie chleba. To połączenie kulinarnego show, konkursu i dobrej zabawy. W szranki staną uzbrojeni w mąkę i drożdże samorządowcy w towarzystwie piekarzy i cukierników, których zadaniem będzie upiec najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości. Zwycięzca otrzyma miano Dolnośląskiego Wypieku Roku. Smakom i zapachom nie będzie końca! Zwłaszcza, że gościem specjalnym trzeciego dnia Święta Chleba i Piernika będzie Julia Cymbaluk, zwyciężczyni Master Chef Junior 2.Dziesięcioletnia wrocławianka zdradzi kilka mistrzowskich przepisów, poeksperymentuje w świecie smaków i zapachów, a do swojej kuchni zaprosi publiczność.

Wszystko to i jeszcze więcej do zobaczenia, usłyszenia i posmakowania już w ostatni weekend sierpnia, w dolnośląskim Jaworze.

Zapraszamy!

www.schip.jawor.pl

www.facebook.com/schip.jawor

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz
Proszę wpisać tutaj Twoje imię